Kirjoita. 5 vinkkiä kirjoittamiseen.

Haluat kirjoittaa novellin, uuden Game Of Thronesin tai haaveilet olevasi monisyinen runotyttö (tai poika tai trans tai no perhana, henkilö) jolla on hemmetisti sisäisiä ristiriitoja eikä kukaan ymmärrä sun tuskaa ja sua ketuttaa kun et saa siirrettyä fiiliksiä sanoiksi paperille. Ei se mitään! Se on myös ihan fine, mutta jos haluat tehdä asialla jotain ja saada tekstiä aikaan, niin tässäpä ois muutama vinkki:

1. Kirjoita 100 sanaa

Äh, ei mulla ole aikaa. Lapset, mummot, koirat ja naapurin sedät/tädit vie niin paljon aikaa, etten ehdi uppoutua kirjoittamiseen. Tarvitsen sen rauhan ja meditatiivisen tilan ja täydenkuun neljänneksen joka kolmas vuosisata ja sit pitää saada puolikuumaa Urthanian laaksosta vuonna 1756 neitsyeiden keräämää kamomillateen kaltaista kahvia. Muuten ei onnistu.

Paskat. Älä anna aivojes jallittaa sua. Jallita niitä takas. Lupaa niille, et kirjoitat vain sata sanaa tai muutaman minuutin. Sitten meet ihan muina miehinä (sori, muina henkilöinä) tietsikan, kynän tai haamukirjottajas luo ja alat duuniin. Sun aivoja on nyt hämätty ja huomaat kirjoittanees helposti sen puolisen tuntia tai 500-2000 sanaa.

Jos puoliso, lapset, lemmikit tai naapuri siitä jostain syystä valittaa, niin vaihda ne parempiin. Samalla sun aivot hoksaa miten tosissaan olet ja ne lopettaa sun kiusaamisen. Win-win situation.

2. Anna itsellesi lupa kirjoittaa sontaa

Jos sulla on joku teos kesken ja sun aivot inisee ettei ole ideoita jatkaa tekstiä, niin sano sun aivoilles et, hei, ei se mitään. Annan sulle luvan olla riman alittaja, maailman huonoin kirjoittaja, Danten alushousujen pesijä ja ikinä mitään edes himpun laadukasta tekstiä tuottava unisukka. Sitten istut alas, kirjoitat ja kirjoitat.

Luultavasti sieltä ei mitään enkeleiden aarioita synny, mutta sä teet kuitenkin jotain. Ja se on paljon parempi kuin olla tekemättä mitään. Kirjoittamisen jälkeen palkitse itsesi ja koita korjata tilanne mikäli edellisen vinkin mukaan heivasit sun perheen pihalle. Jos et perhettäsi heivannut pihalle, voit keittää kahvit ja syödä mutakakkua (tai no, jos heivasit ja olit päätökseen tyytyväinen, niin lorauta kahviin vähän jallua).

3. Varasta toisten ideoita

Ai ei moraali anna periksi. Pyh. Kerro mulle mikä kaunokirjallinen teos, elokuva, biisi tai liikeidea on niin uniikki, ettei siinä ole mitään sellaista mitä ei joku ois jo jossain toteuttanut.

Jos kuitenkin sun sisäinen kukkahattumoraalitantta inisee ja uhkaa kertoa poliisille niin mieti voisitko sekoittaa sun kirjoittamasi tarinan sinkusta, kauniista ja personallissuushäiriöisestä hevostarhaajasta (jossa puutarhurina häärii kinuskia tihkuva, ammattijalkapalloilijan kropan omaava Manuelo, joka osaakin rakentaa avaruusraketteja ja parantaa mielenterveyshäiriöitä) vaikka jonkun tieteellisen tekstin, autonkorjausoppaan tai ruokablogin kanssa?

Yhdistelemällä eri asioita eri kategorioista sä ruokit samalla sun luovuutta ja kerta et tykkää varastelusta, niin eikös se oman luovuuden kehittäminen ole silloin aika kova juttu?

Ja lopuksi mieti vaikka taidemaalaria, miten hänen oppimisprosessi tapahtuu? Kopioimalla muiden töitä vai elämällä tyhjiössä ja unohtamalla koko taiteen vuosisatojen kuluessa synnyttäneen kentän? Tai miettikää miten eri realitysarjat ovat syntyneet? Ei ne kovin paljoa taida erota toisistaan.

4. Muodosta päivittäinen rutiini

Suhtaudu sun kirjoittamiseen kuin sun lapsiis, puolisoon tai posteljooniin. Anna kirjoittamiselle aikaa joka päivä. Edes sen pienen hetken. Aamulla, illalla, suihkussa, postilaatikolla, hiekkalaatikolla tai ruokatunnilla. Jotkut ehtii kahvitauollakin.

Mulla on esimerkiksi aamulla rutiini joogata, levitoida, meditoida ja kirjoittaa vähintään 100 sanaa jostain. Tähän kirjoittamiseen menee about 5-20 minuuttia ihan riippuen siitä mihin maailmoihin oon päässy levitoimalla.

Kirjoita. Joka. Hemmetin. Päivä.

5. Lue

Lue niin paljon kuin napa sietää. Lue neulontaoppaita, lue raamattua, lue elämänkertoja, lue toisten kauppalistoja, lue fantasiaa, lue romantiikkaa, lue huonoja kirjoja, lue naapuris kirjoja, exäs tekstareita, vanhoja päiväkirjojas, netin vihapalstoja, biisien lyriikoita, faktaa, blogeja, sisällysluetteloita ja mitä vaan saat käsiisi.

(Kirjoitin muuten aikaisemmin tänne 5 vinkkiä parempaan lukemiseen, )

Mitä enemmän ja mitä laajemmin luet, sitä parempi sanavarasto, yleistieto ja kirjallinen taito luoda parempaa tekstiä sulle kehittyy. Plus, fiktiota lukemalla sun mielikuvitus kasvaa ja pääset toisiin sfääreihin.

Lue. Joka. Hemmetin. Päivä.

Ps. Tiesittekö muuten, että kirjojen sisällysluetteloita paheksuttiin alussa, ne antoivat laiskalle lukijalle mahdollisuuden saada käsitys kirjan tapahtumista ilman koko opuksen lukemista ja samalla mahdollisuuden osallistua sillä parempien ihmisten keskusteluihin kutsuilla.. nuo luihut retaleet!!


Onko sulla omia tapojas millä saat potkittua ittees peffalle ja saat tuotettua tekstiä? Vinkkaa niistä tohon alle kommentteihin!

Ja käy ottamassa @lukucorneri haltuun instassa!!

Lukucornerin instagram

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.