Tänään. Mielen kouluttaminen. 14.5.18.

Oon koittanut pohtia asioita millä saisin nujerrettua masennusta paremmin. Mitä mä voisin tehdä joka päivä, jotta se murenisi pala palalta pois ja mä saisin takaisin sen maailman missä värit toistuu kirkkaina eivätkä varjot ole loputtomia tyhjyyden kuiluja.

Yhtenä työkaluna mulla on ”päivän kolme hyvää”. Koitan etsiä joka päivä vähintään kolme asiaa, jotka saa mun vireen edes himpun verran positiivisempaan suuntaan. Ja aina kun löydän sellaisen, niin koitan olla siinä hetkessä läsnä. Stoppaan laukkaavat aivot ja nautiskelen sen hetken.

Tein taannoin aiheesta youtubeen kolmen minuutin mittaisen videon, linkki tässä –> Löydä 3 hyvän fiiliksen kohtaa päivästä!

Myönnän, en ole muistanut tätä joka päivä tehdä. Kovin helposti sitä antaa asioiden vaan tulla ja vaikuttaa omaan oloon sen enempää ihmettelemättä. Tästä helposti tulee fiilis, että on olosuhteiden uhri. MIKÄ ON IHAN HEMMETIN VÄÄRIN AJATELTU!!!! Jos sun mieli kykenee painamaan sut maahan, niin kyllä se pystyy sut nostamaan ylöskin. Ihan sama mitä ympärillä tapahtuu.

Mutta se vaatii vähän duunia. Ainakin alkuun. Mä tiedostan, että mun mieli on urautunut  ja se suoltaa paskaa fiilistä reagoimalla negatiivisesti ympärillä tapahtuviin asioihin:

Oma tekeminen:

 • Nyt mä nukuin liian pitkään, en enää ehdi tekemään mitään
 • Vettä sataa, se siitä (suunnitelma oli mennä ulos kuvaamaan aurinkoa)
 • Aurinko paistaa, se siitä (suunnitelmana oli jäädä sisälle kirjoittamaan sateesta)
 • Liian vaikea opetella, ei kannata (oppikirjan eka sivu vasta avattu)
 • Ei kannata, joku on tässäkin asiassa sua tuhat kertaa parempi

Ihmisten kanssa asiointi:

 • En mä kehtaa mennä sinne kuvaamaan, muut ajattelee että mä oon joku somehuomiohuora ja selfienisti
 • Miksi se sano sen asian niin, onko sillä jotain mua vastaan?
 • Miks se katto mua niin, mikä minussa on pielessä?
 • Eikö muut osaa ajatella yhtään, ääliöt
 • Ei sillä ole väliä mitä ajattelen, ei kukaan arvosta

Iso osa luetelluista asioista on melko yleisiä ja suurin osa jengistä suhtautuu niihin ihan terveellä tavalla. Mutta tvistattuna synkän nihkeällä masiksella, noi on välillä melko lamaannuttavia tekijöitä. Paskana päivänä ne musertaa sut alleen. Siksi mulle on tärkeää saada koulittua oma mieli reagoimaan noihin tilanteisiin uudella tavalla:

Oma tekeminen:

 • Sä voit oppia joka päivä jotain uutta ja aina on mahdollisuus tehdä jotain sun unelmien eteen. Vaikka vain ihan pienikin asia.

 Ihmisten kanssa asiointi:

 • Meistä jokainen elää omalla tavallaan ja jokaisella meistä on oma näkemyksensä niin itsestä kuin muista ihmisistä. Ellet tiedä taustaa toisen ihmisen tekemisiin, älä ainakaan tuomitse. Ennakkoluulot sucks.

Mä uskon vahvasti siihen, että minä itse olen vastuussa siitä miltä minusta loppupeleistä tuntuu. Riippumatta olosuhteista. Ja tuota asiaa opettelen jatkuvasti, vaikka se välillä pääsee unohtumaan.

Niin ja ehkä yksi isoin asia oman jaksemisen eteen on ollut antaa masikselle tilaa. Pelkkä taistelu sitä vastaan on ihan hemmetin uuvuttavaa. Kun sen huomaa huohottovan niskaan, niin ojennan sille tuolin ja tarjoon bissen. Hengaillaan siinä sitten yhdessä hetki synkissä lätäköissä, kuunnellaan käsi kädessä Sentencediä ja halataan erotessa. Ehkä se masis kyllästyy sellaiseen hempeilyyn aikanaan.

Lopuksi tämän aamupäivän kolme hyvää:

 1. Mun naisen pylly
 2. Kiireetön aamu
 3. Mun naisen hymy

 

2 vastausta artikkeliin “Tänään. Mielen kouluttaminen. 14.5.18.

 1. Moi Marko!
  Kiva lukee sun juttuja. Itelläkin ollut masennusta..tosi pahana..nyt osaan jo varautua siihen jos tuntuu että tulossa.. ja tehdä ennakoivia ja torjuvia toimenpiteitä. Ja mä oon sitä mieltä että siitä voi päästä myös eroon. Jotkut sanoo et sen kans täytyy vaan oppia elämään. Mut mun tavote on elää ilman sitä. Ja teenkin paljon asioita sen eteen. Enkä vaa istu perseelläni mököttämässä koko aikaa.
  Mutta ihanaa puhua asiasta sellasten kanssa jotka kokeneet samaa. He ymmärtää.. Että välillä vaan voi lamaantua eikä pysty tekeen mitään.
  Mutta pienillä asioilla parempaan.. pidetään mieli virkeenä.. 😊
  Voisin keskustella näistä asioista vaikka kuinka..mutta en ehkä ala tähän paasaaman kaikkea 😅
  Ps.ihanat noi kolme aamun hyvää 👌

  Tykkää

  1. Kiitos vastauksesta ja mukava kuulla, että tykkäät rustailuista 🤗 Masennus osaa kyllä aika kettumainen ja omalla tavallaan erittäin salakavala. Mulla on menny pitkään, että osaan tiedostaa millon aivot alkaa lysähtämään eikä kyse ole enää normista fiilisten laskusta. Enkä aina vieläkään sitä kokonaan osaa. Isossa osassa on kyllä toi ennaltaehkäisy ja myös se, että kykenee masennuksen aikana saamaan itsensä liikkeelle. Välillä on hyvä ja pitääkin velloa kuraisissa vesissä, mut sinne ei pidä jäädä. Ja lamaantuminen kuuluu asiaan.

   Itsellä on nyt menossa erittäin hyvä kausi ja elämä on kevyen huoletonta (toki siis haasteita yms on, mutta mieli ei v**le). Toivottavasti keveys tavoittaa myös sinutkin!!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.