KieliSyöpäKirja 23.4.18. Syövätön ja holiton?

Hip hip!! Lekuri soitti viime viikolla ja kerto, ettei kielestä tai muualtakaan enää löytynyt syöpää!! Wuhuu!!

Kielellä oleva leukoplakia kuitenkin on edelleen syövällä altistava tekijä, joten tarkka seuranta otetaan käyttöön. Mutta se on enemmän kuin fine 🙂

Mielenkiintoista tästä tekee se, että mulla on ollut kielen oikealla puolen seitsemän vuotta valkoinen kate. Sitä on tutkittu merimieslääkärillä, Australian erikoistohtorilla, Sonkajärven kunnallisessa hammashuollossa ja Kuopion suu- ja leukasairauksien osastolla. Missään vaiheessa kukaan ei ole sanonut mulla olevan leukoplakia. On vain todettu valkoisen katteen olevan jotain mitä ei saada pois (sitä on poltettu laserilla, juotettu taikasienijuomia, annettu pillereitä). Hmmm.. ja nyt ennen leikkausta leikkaava lääkäri käytti ensimmäistä kertaa minun kuullen termiä leukoplakia.

Tutkin tietysti heti netistä, että mitä ihmettä se on.

Leukoplakia on suun limakalvon valkoinen muutos, johon liittyy pieni riski sairastua myöhemmin suusyöpään. Leukoplakiaa esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä. 

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trv00113

Noh, syövän riskistä kerrottiin jossain vaiheessa ja sillä perusteltiin vuosittaisten koepalojen otto kielen pinnalta. Tutkin aihetta hieman tarkemmin ja löysin tämän:

Alko­holin suu­rimmat suuvai­ku­tukset ovat syl­jen eri­tyksen vähe­ne­minen, eroosio, lima­kal­vo­muu­tokset ja suu­syöpä.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/suunvuoro/tupakka-alkoholi-ja-heikko-suuhygienia-on-huono-yhdistelma/

En ole ihan varma pitäskö ton infon olla ihan jokamiehen tietoa, yleissivistystä, mutta en itse muista oisko kukaan mulle koskaan suusyövästä huudellut millään koulun alkoholin valistustunneilla tai jossain muussa yhteydessä. Ja jäin vähän ihmettelemään, miksi tätä ei kerrottu minulle kun ensimmäistä kertaa leukoplakia (ilman mulle infoamista) diagnosoitiin.

Mutta nyt tiedän, alkoholi ja rööki eivät ainakaan paranna leukoplakiaa tai ehkäise suusyöpää. Mutta täytyskö mun heittäytyä absolutistiksi?

DSC_1277

 

Suusyö­pä­riski on sel­keästi annos­riip­pu­vainen. Mi­tä enemmän alko­holia ja tu­pakkaa käy­tetään, si­tä suu­rempi ris­ki on.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/suunvuoro/tupakka-alkoholi-ja-heikko-suuhygienia-on-huono-yhdistelma/

Eli meneekö saunabisse, lasillinen vinkkua ruoan kanssa, kostea ilta jätkien kera tai maistolasillinen viskiä yli? Milloinka suusyövän riski alkaa kasvamaan, vai joko se pomppaa maksimiin kun kävelen baarin ohi?

Mä en tiedä. Ja udeltuani lekurilta asiaa sain vastaukseksi, että suusyövällä, alkoholilla ja tupakalla on todettu yhteys. Mutta mitään suosituksia en saanut oikein mihinkään suuntaan. Mitäs nyt sitten? Alkoholi on ihan kiva aine, mutta riittääkö sen kiva-asteikko ylittämään tietämättömän riskin sairastua uudestaan syöpään?

Funtsitaanpas. Syövän mahdollisen uusiutumisen takia multa leikataan lisää kieltä, napsitaan varmuuden vuoksi imusolmukkeita ja mä nautiskelen hetken ajan ruoan mahaletkun kautta. Saikkua pamahtaa se min. 2kk ja uusiutuneen syövän paranemiseprosentti tippuu radikaalisti alas. Joten mikä näistä alla olevista tapauksista ylittää kiva-kertoimella tuon edellä mainitun skenaarion?

  • Saunabisset rantasaunalla grillaamisen kera?
  • Jätkien kanssa mm-lätkää, saunaa ja bissee?
  • Miljardeja maksaneen satatuhatta vuotta vanhan viskin siemailu?
  • Lasillinen punkkua illalla duunien jälkeen sohvalla löhöten?
  • Vappuna kuohareilla kilistely kavereitten kanssa?
  • Hikisen ja kuuman kesäpäivän terassitörpöttely?

Hmmm. Hitosti jää ihan mahtavia fiiliksiä pois, mutta ei. Ei mikään näistä saa mua takas sinne puukon alle, jos holittomuudella voin sen välttää. Eikä holittomuus ole este mm-lätkälle, vapulle eikä rantasaunalle.

Sitten kun mulle tungetaan käteen tutkimutulos, missä kerrotaan paljonko ja mitä voin ottaa ilman syövän uusiutumisriskin nostamista hälyttävälle tasolle, niin voin taas ihanan rapsakan ipa-bissen hipstereillä kurkusta alas.

Niin ja kyllä mun seurassa saa silti juopotella jos haluaa. Näytän vaan kieltä 😉

image-32

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.